Lednové vaření
Inspiraci pro lednové vaření jsme hledali v surovinách, které jsou snadno dostupné v zimě, protože díky své přirozené trvanlivosti vydrží ve Vaší chladné spižírně nebo lednici celou zimu. Vybírali jsme ze surovin, které rostou v místě, kde žijeme, nepřevážejí se stovky a tisíce kilometrů a nemusí se chemicky ošetřovat. Už naše prababičky v zimě připravovaly tepelně upravená jídla, která pomáhala udržet v organismu pocit tepla. Vařily luštěninové a zeleninové polévky, ovesné nebo obilné kaše a maso připravovaly dušené nebo pečené.
My si společně připravíme a následně i sníme vydatnou polévku, dva druhy salátů s domácí vekou a dezert. Chybět nebude domácí bylinkový čaj.
Těšit se můžete na:
Kapustový hrnec - vydatná zimní polévka ze tří základních surovin (hlávková kapusta, brambory a kuřecí maso).
Listový salát s červenou řepou, hruškou a ořechy a Salát z červené řepy s jablky. Hlavní surovinou je červená řepa. Místní zelenina, která je legračně levná a dostupná celou zimu v dobré kvalitě. K salátům ochutnáte domácí veku, poctivě upečenou z mouky, olivového oleje a kvasnic bez přidaných Éček a konzervantů, jejíž přípravu Vám také ukážeme.
Sladkou tečkou našeho lednového vaření bude dezert v podobě mléčné rýže s teplou švestkovou klevelou.
Na setkání s Vámi a společné vaření se těší Martina Hořejší